Modeller av vår värld, del 2

Del 2: Den fullt automatiska modellen.
Genom evolutionen av Västerländskt tänkande så stötte den keramiska modellen av universum på problem och en ny modell utvecklades som skulle kunna kallas för den fullt automatiska modellen.

Västerländsk vetenskap var baserad på naturens lagar, och denna idé kommer från Judendomen, Kristendomen och Islam. Med andra ord så började krukmakaren, världens skapare, med att framlägga lagar. Så det finns en idé om att det finns en grundläggande plan och att allting underligger denna plan. Men under senare tider så började människor att ifrågasätta om det verkligen finns en arkitekt bakom dessa lagar, och de insåg, eller de resonerade, att man inte behövde anta att det gjorde det. För hypotesen om Gud hjälper oss inte att göra några förutsägelser. Vetenskapens huvudsakliga uppgift är att förutspå vad som kommer att inträffa i framtiden genom att studera det förflutna. Och för att göra detta så behövs inte hypotesen om Gud eftersom det inte spelar någon roll om Gud kontrollerar och styr allting, förutsägelsen förblir ändå densamma. Så de övergav denna hypotes men de behöll hypotesen om lagarna. För om man kan förutspå, om man kan studera det förflutna och förklara hur saker har betett sig, och man har en del regulariteter i universum, så kallar man detta för lagar. Även fast det inte är lagar på det ordinära sättet som ordet används utan helt enkelt regelbundenhet.

Så va de gjorde var att de blev av med lagskaparen men behöll lagen. Så de uppfattade universum som en mekanism. Någonting som fungerar enligt klocklika mekaniska principer. Hela Newtons bild av världen är baserad på biljard. Atomer är biljardbollar och de slår omkring varandra. Och ditt beteende, varje individs beteende, är definierat som en väldigt väldigt komplext arrangemang av biljardbollar som slås runt av allt annat. Och därför, bakom den fullt automatiska modellen, så finns uppfattningen att verkligheten är ingenting annat än blind och ointelligent energi. Ett resultat av detta är uppfattningen att mänskligheten är ett resultat av ren tursam tillfällighet av energins enorma överflöd. Med värderingar, förnuft, språk, kultur och kärlek. Bara tur. Som om man satte 1000 apor vid 1000 skrivmaskiner och efter några miljoner år så kommer de till slut att skriva ett uppslagsverk, och så fort de slutar att skriva uppslagsverket så kommer de att återgå till komplett nonsens.

Så för att detta inte ska hända, för att vi har tur som existerar i kosmos, och vi gillar vårat liv, vi gillar att vara människor, om vi vill behålla det så säger dessa människor att vi måste bekämpa naturen, för att annars kommer det att förvandla oss tillbaka till nonsens. Så vi måste tvinga på våran vilja på världen som om det vore någonting utomstående. Så därför har vi en kultur som är baserad på kriget mellan mänskligheten och naturen. Men varför är vi fientliga emot naturen? I grund och botten så är vi ett symptom av naturen. Du, som en mänsklig varelse, växer ur detta universum på exakt samma sätt som ett äpple växer ur ett äppelträd. Existensen av människor är symptomatiskt av den sortens universum vi lever i. Precis som att prickar på någons skin är symptomatiskt av vattkoppor. Precis som hår på ett huvud är symptomatiskt av vad som pågår i organismen. Men vi har växt upp genom våra två stora myter – den keramiska och den automatiska – för att inte känna som att vi hör hemma i världen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0