Det här

Har livet någon mening? Nej. Vad är det som är dåligt med det? Vilket typ av mening skulle du vilja ha? Föreslå en mening för livet. Vad du vill.

När folk försöker tänka ut en mening för livet så säger de 'Jag tror att vi alla är delar ur en plan och vi jobbar emot en stor fulländning. En dag, kanske när vi är döda, kanske någon gång i framtiden, så kommer det att vara en strålande godsak. Och det är för detta som vi alla är till för. Och det kommer att vara väldigt, väldigt viktigt, för det kommer inte att vara alldagligt eller trivialt. Det kommer att vara extremt heligt'

Men vad är din idé av någonting väldigt heligt? Det är ingen som riktigt vet. Men när man granskar dessa idéer, vad vill du ha? Vad är godsaken? Vad handlar framsteg om? Så inser man att man inte vet. Så frågan vänds ut och in, och blir istället 'är du inte redan där?' Jag menar, är inte DET HÄR vad allt handlar om?

Kommentarer
Postat av: Ella

Håller med till stor del.Min ståndpunkt är att: Det finns ingen mening MED livet, däremot kan det finnas en mening I livet, en mening varje människa själv måste hitta.Men det är som du säger, vad är det man egentligen vill uppnå? Vad är det yttersta målet? Många pratar om lycka och njutning som upphöjda upplevelser. Men är de det verkligen? Är det inte bara flyktiga upplevelser som alla andra?

(Känslor av lycka/glädje består ju "egentligen av signalsubstanser i hjärnan)Många jag pratat med säger att meningen med deras liv är att uppleva så mycket som möjligt, resa och vara med om en massa saker. Jag hade också själv den inställningen fram till för något år sedan. Nu vet jag inte längre.

Finns det egentligen något egenvärde i upplevelser som fenomen? jag menar ALLTING är ju upplevelser, så länge man är vid medvetande är man ju det ständigt observerande Jaget. Allting är upplevelser, men finns det någon mening i att SÖKA sig till en viss typ av upplevelser? (Det ligger dessutom ytterligare en problematik i att värdera känslor som bra eller dåliga/önskvärda/oönskade.)Så frågan är ju; finns det något (specifikt) värde i njutning som känsla, framför andra känslor? (I ett evolutionsperspektiv finns det det såklart - det som känns bra ÄR i regel också bra för oss, som att äta, sova, ha sex osv. = kommer att säkra våran överlevnad som art)Så meningen kanske är (precis som du säger) att vara här och nu (vilket låter så oerhört klyschigt) att komma lite bakom sina egna tankar och känslor kring omvärlden (=ett filter som hindrar direktkontakten mellan Jaget och världen) och att uppleva det man faktiskt upplever.

2009-12-01 @ 17:24:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0