En fråga om skala

Alla känner att de är universums center, och att allt händer i en cirkel runt omkring dem. Det är bokstavligt talat sant att vi kan snurra runt och se precis lika långt i alla riktningar. Vi lever i en oavbrutet krökt tidsrymd i vilken varje punkt kan anses som centret.

 

Tänk dig en sfär. På vilken punkt av dess yta är centret? Du ser direkt att vilken punkt som helst kan vara dess center. Så därav är varje punkt av universum dess center. Detta är St.Bonaventures beskrivning av Gud: "Den cirkel vars centrum är överallt och vilkens omkrets är ingenstans". Alla är i denna situation.

 

På den nivån av existens så är vi alla som nervändar på vårt eget skin. På varje punkt av vårt skin så finns det nervändar som samlar information från den yttre världen. Tillsammans så innefattar dessa nervändar vår totala känslighet. På samma sätt så är människor med deras små ögon och öron alla ett gemensamt center kallat Jag, som ser sig själv från än så många olika perspektiv.

 

Vi är dock så nära centret, och vi är så absorberade i de olika sätten som varje en av oss ockuperar centret, att vi försummar den underliggande gemenskapen som sammanlänkar oss. Individualitet uppstår ur denna förening.

 

Allt är en fråga om skala. När man kommer till en viss nivå av skala så uppstår individualitet från den gemensamma bakgrunden.

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0